petak, 10. travnja 2020.

Američki Izbori 2020 Klađenje

Američki predsjednički izbori 2020 su važan događaj za svjetsku politiku ali i za klađenje i igrače diljem svijeta. Iako su još dosta daleko, već sada se ogroman novac ulaže i po prvim procjenama bit će ovo po pitanju kladionica rekordan politički događaj. 

Službeno je potvrđeno da Bernie Sanders, kandidat Demokratske strane odustaje od svoje kandidature. Postalo je tako jasno da će 3. studenog Amerikanci birati između aktualnog predsjednika iz redova Republikanske strane Donalda Trumpa i kandidata Demokrata Joea Bidena. U trenutnom raspletu scenarija izvjesno je da nas čeka vrlo tijesna bitka, možda i još neizvjesnija od prošle kada je Trump jedva pobijedio kandidatkinju Demokrata Hillary Clinton. Teško je u jednom tekstu pobrojati sve kontroverze koje je u svom mandatu imao aktualni predsjednik, pa stoga ne treba čuditi ni rast koeficijenta za njegov ostanak u uredu, koji je do prije krize oko koronavirusa bio 1,64.

Američki Izbori 2020 Klađenje
 
Do danas se postavljalo pitanja tko će osvojiti nominaciju Demokrata, no odustajanjem Sandersa sada je gotovo sigurno da će istu uzeti Joe Biden. Demokrati će svog predsjedničkog kandidata objaviti u kolovozu, na Nacionalnoj konvenciji u Milwaukeeju, jer do tada traju unutarstranački izbori po saveznim državama. Biden iza sebe ima dvije neuspjele kandidature, i s obzirom na godine moguće je da će ipak do kolovoza Demokrati ubaciti i nekog kasnog igrača u utrku. Tu je naravno guverner New Yorka Andrew Cuomo (49,0 @ Betfair) kao treći favorit izbora, koji sigurno spada u kandidata iz sjene. Ako se netko želi okušati na iznenađujuće nominacije, onda su tu Elizabeth Warren, Michael Bloomberg ili prvo otvoreno homoseksualni kandidat iz Indiane Pete Buttigieg. Tko se odluči za Bidena imat će priliku dobro zaraditi na odabiru potpredsjednika s obzirom da je on rekao da će za istu funkciju predložiti ženu pa su tako dobre opcije za pokušati ovdje nešto zaraditi Kamala Harris, Amy Klobuchar ili Stacey Abrams. 

S druge strane kod Republikanaca nema problema i jasno je tko će biti predstavljen kao kandidat na nešto kasnijoj Nacionalnoj konvenciji, također u kolovozu koja će se održati u Charlotteu u Sjevernoj Karolini. Iako se službeno Bill Weld bio kandirao, kao i Rocky de La Fuente, zna se da će kandidat Republikanaca biti Donald Trump, kao i Mike Pence za njegovog potpredsjednika. 

Mnoge stvari treba pratiti u narednih nekoliko mjeseci, a najviše koliko će trenutna pandemija Koronavirusa koja tek sada eskalira u SADu utjecati na ono što naciju najviše zanima, a to je gospodarstvo i ekonomija. Trump kontinuirano umanjuje značaj virusa kao i njegovu opasnost i uvjerava građana kako će sve jako brzo biti vraćeno u red, te da će ekonomija rasti više nego ikad. Sjetimo se da je sličnom kampanjom, oko procvata američke ekonomije dobio i svoje prve izbore. Prema jednoj teoriji Trumpu je najvažnije kako će voditi ovu korona krizu jer Amerikanci predsjednika biraju upravo na temelju kako se suočava s trenutnim problemima

Trumpova popularnost u tradicionalno Republikanskim državama nije sporna, no ona sigurno nije dovoljna za osvojiti novi mandat te je potrebno u sljedećim mjesecima raditi na osiguravanju poena i skupljanju glasova u sredinama manje sklonim Republikancima. Ako u tome uspije onda se oklada (1,91 @ WilliamHill) na njega isplati. Ako ne vjerujete u to, i vjerujete da će Demokrati preuzeti Bijelu kuću, onda je svakako najsigurniji izbor Joe Biden (2,20 @ Bet365).