subota, 11. srpnja 2020.

Usman K. – Masvidal J. Klađenje

Glavna borba večeri UFC 251 događaja koji se održava na Fight Islandu u Abu Dhabiju odnosno otoku Yasu, biti će okršaj dvojice ponajboljih boraca velter kategorije Kamaru Usmana i Jorge Masvidala. Usman je trebao braniti titulu protiv Gilbert Burnsa koji je bio pozitivan na korona virus prilikom posljednjeg testiranja uoči odlaska u Abu Dhabi. 


Kamar Usman rođen je u Nigeriji ali je već kao petogodišnjak došao u SAD. Počeo je kao hrvač u srednjoj školi što ga je pratilo cijelog školovanja. Debi u mješovitim borilačkim vještinama imao je 2012.g. Imao je 6 borbi prije nego se UFC-u pridružio 3 godine kasnije sa 5 pobjeda i 1 porazom. Prvu borbu u UFC-u imao je protiv Hayder Hassana koju je dobio prisilnom predajom protivnika. Otad je odradio još 10 borbi koje je sve završio pobjedama, osvojio je naslov u velter kategoriji te postao jedan od ponajboljih boraca u ovom sportu. Usmanu je najjači u parteru, ima dosta rušenja (3.44/15 min) ali opasan je i kao udarač kojeg odlikuje dobra fizička sprema. Ponekad može biti brzoplet te primiti koji nenadani udarac ali još nije primio udarac koji bi ga bacio na pod. 

Nakon što je Burns testiran pozitivan na COVID-19 logičan izbor je bio Masvidal koji je imao samo 6 dana za pripremu ovog meča. Masvidal je jedan od veterana ovog sporta sa impresivnim brojem borbi (48) te je samo Alistair Overeem odradio više borbi prije nego je dobio priliku za naslov prvaka. Rođen i odrastao u Miamiu rano se priključio uličnim borbama a profesionalac je postao 2003.g. gdje se borio po raznim lokalnim organizacijama gdje je bio manje-više uspješan. Debi u UFC-u imao je 2013.g. kada je pobijedio Tim Meansa jednoglasnom odlukom sudaca. Ukupno je odradio 18 borbi u UFC organizaciji gdje je doživio 6 poraza. Nakon što je doživio 2 uzastopna poraza 2017.g. uzeo je godinu dana slobodno te je 2019.g. odradio odlično. Imao je 3 borbe koje je sve završio nokautom protiv Darren Tilla, Ben Askrena i Nate Diaza. Masvidal je odličan taktičar koji svaku borbu precizno planira, odlično se brani ali i napada udarcima sa distance ali i u klinču. 

Biti će ovo dvojice ponajboljih boraca u odličnoj formi. Prednost Usmana je u parteru dok je Masvidal nešto bolji udarač. Usman je pohvalio Masvidala rekavši da je najteži borac s kojim se susreće pa ćemo vidjeti kako se pripremio za ovu borbu. Masvidal je imalo malo vremena za pripremu ali dovoljno da opasno zaprijeti Nigerijcu. Ipak, očekujemo da će Usman opravdati ulogu favorita i slaviti protiv Masvidala. Oba borca su gotovo polovinu pobjeda završavala odlukom sudaca. Usman je 4 borbe od zadnjih 5 završio jednoglasnom odlukom sudaca te isto očekujemo i u ovoj borbi. Prognoza borbe je pobjeda Usmana odlukom sudaca nakon 5 rundi (2.50 – unibet). Ulog 3/10. TipBy:mma. 

Usman K. - Masvidal J. Klađenje