subota, 26. rujna 2020.

Reyes D. – Blachowicz J. Klađenje

Iako nije glavna borba večeri, okršaj Dominick Reyesa i Jan Blachowicza za naslov poluteške kategorije na UFC 253 u Abu Dhabiu će biti jednako ako ne i zanimljivija borba od dvoboja Nigerijca i Brazilca. Reyes i Blachowicz se bore za upražnjeno mjesto prvaka poluteške kategorije nakon što se Jones odrekao naslova prelaskom u tešku kategoriju. Nije moglo pravednije i bolje nego da se za naslov bore 1. i 3. sa ljestvice ove kategorije.


Dominick Reyes ima još jednu priliku za naslov ove godine iako je početkom veljače izgubio od neprikosnovenog Jonesa. Reyes je izdržao 5 rundi sa Jonesom gdje je imao dominaciju u nekim rundama ali nije uspio nokautirati prvaka koji je pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca. Bio je to Reyesom prvi poraz u mješovitim borilačkim vještinama gdje je bio ostvario 12 pobjeda u profesionalnim borbama i 5 amaterskih borbi. Reyes je bivši igrač američkog nogometa koji je tranziciju u borilački sport napravio 2013.g. Imao je 5 amaterskih borbi prije nego se prebacio u profesionalce. Debi u UFC-u je imao 2017.g. kada je nokautirao Christensena. Nakon toga je imao još 5 pobjeda do okršaja sa Jonesom. Reyes je snažan i brz udarač koji nastoji svaku borbu završiti prekidom odnosno nokautom. Pun je samopouzdanja nakon borbe sa Jonesom gdje je pokazao da se može boriti sa najjačim borcima današnjice.


Blachowicz je iskusni borac koji je do prilike za naslov došao nakon ekspresne pobjede nad Corey Andersonom. Isti taj Anderson ga je izdominirao prije 5 godina ali Poljak je našao pravo vrijeme za revanš jer ga je to lansiralo kao drugog izazivača. Blachowiczeva karijera je počela davne 2007.g., najviše borbi je odradio u KSW organizaciji a ukupno je odradio 20 borbi prije prelaska u UFC. Iako je u debiju pobijedio Latifia nokautom u prvoj rundi, u narednih 5 borbi ostvario je tek jednu pobjedu. I kada su ga bili već otpisali, Poljak je nanizao 4 uzastopne pobjede odnosno 6 pobjeda u zadnjih 7 mečeva. Jedini poraz doživio je od Thiaga Santosa nokautom u 3. rundi. Blachowicz je iskusan borac koji dobro barata brazilskom Jiu-Jitsu te više preferira blisku borbu i borbu u parteru. S obzirom na godine (37), ovo mu je možda posljednja prilika za naslov te možemo očekivati nikad agresivnijeg Blachowicza.


Pred nama je zanimljiva borba dvaju odličnih boraca koji se nisu okitili titulom prvaka. Oba borca je poboljšala svoje nedostatke u borbi tako da se Reyes dobro snalazi u parteru i izbjegavanju rušenja dok je Blachowicz počeo udarati i nokautirati protivnike. Očekuje nas izjednačena borba gdje mala prednost ide mlađem borcu odnosno Reyesu. Ipak, Blachowicz sa svojim iskustvom može pomrsiti račune Amerikancu, pa možda ga iznenaditi u potpunosti. Dojma smo da borba neće završiti brzo te da će odluka doći u kasnijim rundama. Kao runde budu odmicale Reyes ima više šansi ali očekujemo dostojan otpor Poljaka. Ipak, mi ćemo se osloniti na broj rundi gdje očekujemo da će biti više od 2.5 rundi što je prognoza ove borbe (1.72 – unibet). Ulog 4/10. TipBy:mma.

Reyes D. - Blachowicz J. Klađenje