petak, 23. listopada 2020.

Nurmagomedov K. – Gaethje J. Klađenje

UFC 254 održava se na otoku Yas u Abu Dhabiu gdje je glavna borba večeri okršaj za naslov u lakoj kategoriji koji trenutno drži Justin Gaetje protiv neporaženog Dagestanca Khabiba Nurmagomedova. Iako je neporažen, Nurmagomedov je morao predati naslov jer nije mogao putovati zbog pandemije korona virusa pa su se za privremeni naslov borili Ferguson i Gaethje. Vidi se tko je pobjednik te borbe i tko će protiv Nurmagomedova tražiti potvrdu da je najbolji borac ove kategorije.


Prošlo je 413 dana od kada se posljednji put borio Nurmagomedov i porazio Dustina Poiriera. To mu je bila 12. uzastopna borba i pobjeda u UFC-u odnosno 28. pobjeda ukupno. Dagestanac je još uvijek neporažen, štoviše zabilježen je samo 1 slučaj rušenja bez ikakvih posljedica. Nurmagomedov se rano počeo baviti hrvanjem a kasnije je još trenirao Judo i borilački Sambo. Mješovitim borilačkim borbama započeo je 2008.g. dok se UFC-u pridružio 2012.g. Postao je jedan od najdominantnijih boraca, ne samo u UFC-u nego općenito u mješovitim borilačkim borbama. Kompletan je borac koji je pobjeđivao dos Anjosa, Barbozu, McGregora, Al Iaquintu, spomenutog Poiriera. Najveća snaga mu je borba u parteru gdje ruši protivnika u gotovo svakom drugom pokušaju. Odlično se brani od rušenja, dobar je u klinču a zna uputiti i koji udarac. Veliki nedostatak će biti u odsutnosti oca i trenera koji je preminuo nedavno tako da će vjerojatno biti pod velikim emocionalnim stresom.


Justin Gaethje je pobjedom nad Tony Fergusonom uzeo naslov privremenog prvaka i osigurao si borbu protiv pravog prvaka, Nurmagomedova. Gaethje je također vrlo rano krenuo sa hrvanjem u rodnoj Aritzoni. Sa mješovitim borilačkim vještinama upoznao se trenirajući u fakultetskoj dvorani zajedno sa MMA borcima. Nedugo nakon toga pridružio se prvoj profesionalnoj organizaciji 2011.g. dok se Svjetskoj borilačkoj organizaciji WSOF pridružio 2013.g. gdje je šest puta obranio pojas prije nego se priključio UFC-u. U UFC-u je startao pobjedom nad Micheal Johnsonom nakon čega su uslijedila 2 poraza, prvo od Eddiea Alvareza a zatim od Dustina Poiriera. Poslije tih otrežnjenja krenuo je uspon gdje je zaredom pobjeđivao Vicka, Barbozu, Cerronea i u posljednjoj borbi Ferugosona. Gaethje je vrsni udarač s čak 19 pobjeda nokautom, plasira i do 8 udaraca u minuti. Pošto ima hrvačkog iskustva dobro se brani od rušenja gdje je uspješan 80%. Iako prima puno udaraca to mu protiv Nurmagomedova neće biti problem.


Ovo je prva Khabibova borba ove godine i prva nakon smrti oca, ujedno trenera i mentora. Nurmagomedov je neporaženi i neprikosnoveni prvak koji će biti na dosad najtežem iskušenju. Najveća snaga Dagestanca je borba u parteru gdje „melje“ protivnike dok Gaethje ima odličnu obranu. Usto, Gaethje je borac koji konstantno ide prema naprijed udarajući protivnika, što rukama što nogama. To svakako ne odgovara Nurmagomedovu koji se nije navikao povlačiti. Iako je Nurmagomedov veliki favorit na kladionicama dojma smo da Gaethje može iznenaditi neporaženog prvaka i uzeti pravu titulu prvaka. Stoga je prognoza ove borba pobjeda i dvojka na Gaethje (3.92 – 1xbit). Ulog 3/10. TipBy:mma.

Nurmagomedov K. - Gaethje J. Klađenje