subota, 6. ožujka 2021.

Blachowicz J. – Adesanya I. Tip Dana

Glavna borba večeri UFC 259 i jedna od tri borbi za pojas je okršaj Poljaka Jana Blachowicza i nigerijskog Novozelanđanina Israela Adesanye u poluteškoj kategoriji. Ovo je prva obrana Blachowicza nakon što je uzeo naslov protiv Reyesa i odmah će braniti protiv prvaka srednje kategorije. Adesanya je u lovu na pojas te želi postati peti prvak u dvije kategorije u povijesti UFC-a.


Blachowicz je iskusan borac sa 13 godina iskustva u raznim organizacijama te je odradio 35 borbi u profesionalnoj karijeri. Najviše nastupa imao je u domaćoj KSW organizaciji a UFC-u je pristupio 2014.g. Nekoliko godina je bio na rubu te je malo falilo da ispadne iz rostera UFC-a ali pobjedom nad Clarkom poslije 2 uzastopna poraza Blachowicza je lansiralo na sam vrh. Nakon Clarka odradio je još 8 borbi gdje je poražen tek jednom i to od Brazilca Santosa što mu je jedini poraz nokautom u UFC karijeri. Nakon što je Jones ostavio prazno mjesto u poluteškoj prelaskom u tešku kategoriju, Blachovicz je pobjedom nad Reyesom postao prvakom. Osim Reyesa u zadnjim borbama pobjeđivao je Andersona, Souzu i Rockholda odnosno bivše prvaka ili izazivače, i to je većinom završavao nokautima. Blachowich je „bombarder“ koji se ne boji bliske borbe, štoviše ulazi u borbu kako bi nokautirao protivnika. Zadaje dosta udaraca, dobro se brani od udaraca ali i rušenja.


Adesanya je zvijezda UFC-a koja se brzo popela na tron ove organizacije. Prije UFC-a nastupio je po Novom Zelandu, Kini, Australiji gdje je imao 11 pobjeda. U UFC ulazi 2018.g. gdje je odradio 9 borbi te ima 9 pobjeda odnosno još uvijek je neporažen. Dobio je priliku uzeti pojas u poluteškoj kategoriji te postati peti prvak u dvije kategorije. Prije njega to su napravili McGregor, Cormier, Nunes i Cejudo. Adesanya je kickbokser koji je počeo sa taekwondom ali dolaskom u Kinu prebacuje se na kickboks. Vrlo je lagan na nogama sa odličnim kretnjama i posebno je opasan kada se povlači odnosno ima odličan protunapad. Većinu je borbi završavao nokautima (15), daje popriličan broj udaraca što ruka što nogama. Visok je borac za velikim rasponom ruku čime uspješno drži protivnike na distanci te zadaje udarce sa sigurne udaljenosti od protivnika.


Adesanya u borbu ulazi kao veliki favorit protiv Blachowicza što za Poljaka nije ništa novo. Zadnjih par mečeva Poljak je bio podcjenjivan od strane raznih kladionica ali je uvijek uspio iznenaditi što je dodatno ojačalo njegov karakter. Iako je Adesanya mlađi, viši, brži i tehnički potkovaniji borac koji „melje“ protivnike ovo je ipak druga kategorija u kojoj nema iskustva. U borbu ulazi nekoliko kila lakši odnosno na donjoj granici dok je Poljak na gornjoj granici, što će biti važnije od 10 cm većeg dosega ruku koje ima Nigerijac. Očekujemo da će Blachowicz uspješno probiti blok Adesanye i dovesti borbu u klinč ili na parteru. A tu se omjeri drastično mijenjaju u Blachowiczevu korist koji može napraviti puno više štete nego Adesanya. Dojma smo da Blachowicz ima veliku šansu završiti borbu prije kraja pete runde te da će još jednim nokautom obraniti pojas. Očekujemo pobjedu te je prognoza jedinica na Blachowicza (2.87 – unibet). Ulog 3/10. TipBy:mma.

Blachowicz J. - Adesanya I. Tip Dana