petak, 26. ožujka 2021.

Miočić S. – Ngannou F. Tip Dana

Stipe Miočić je pred novim iskušenjem i obranom naslova prvaka u teškog kategoriji gdje će mu protivnik biti prvi izazivač Francis Ngannou. Ovo je glavna borba UFC 260 koji će se odigrati u Las Vegasu ovog vikenda. Biti će ovo druga borba Miočića i Ngannou koji su se već sučelili prije 3 godine kada je Miočićeva pobjeda nad Kamerunca bila treća obrana naslova. Miočić je dominirao u toj borbi od prve do posljednje minute, imao je višestruko više udaraca i rušenja tako da odluka o pobjedniku nije bila teška. Prošlo je 3 godine od tog susreta, oba borca su imali zanimljive mečeve pa sa iščekivanjem očekujemo njihov drugi međusobni dvoboj.


Stipe Miočić je vjerojatno najbolji teškaš u UFC povijesti ali zasigurno i najpodcjenjeniji borac. Kladionice mu već godina ne vjeruju ali ništa bolji nisu ni vodstvo UFC-a na čelu sa Danom Whitea. Stipe je profesionalni vatrogasac iz Ohia koji je cijeli život bio u sportu, od baseballa, boksa pa i hrvanja. Nakon samo 8 mjeseci treninga počeo je sa MMA borbama gdje je nakon 6 pobjeda u 6 bori, sve sa nokautom, 2011.g pristupio UFC-u. Debi je imao protiv Beltrana kojeg je pobijedio odlukom sudaca. Naslov prvaka osvojio je 2016.g. kada je pobijedio Fabricia Verduma u Brazilu. Nakon toga imao 3 uzastopne uspješne obrane naslova, među kojima je bila i borba protiv Ngannou kao izazivača. Nakon toga došlo je do borbe protiv Cormiera koji je došao u tešku kategoriju iz poluteške te iznenadio Stipu uzevši mu pojas. Stipe se nakon toga vratio sa dvije uvjerljive pobjede i vratio pojas u svoje ruke. Stipe je, pogotovo u drugom okršaju, pokazao kako se zna prilagodili i izvući iz izgubljene situacije kada je udarcima u tijelo načeo Cormiera te ga kasnije nokautirao. To je potvrdilo inteligenciju Stipine ekipe koja je bila s njim cijeli meč. Stipe je izuzetan udarač koji zadaje jako puno udaraca2, skoro 5 udaraca u minuti sa točnošću od 52 % odnosno svaki drugi udarac Stipi nanese štetu protivniku. Odlično se brani od rušenja (70%), a često zna borbu odvesti u parter gdje dovršava protivnike.


Francis Ngannou je iz rodnog Kameruna preko nekih zemalja došao do Francuske gdje se skrasio i započeo svoju borilačku karijeru. Prije dolaska u UFC 2015.g. imao je 6 borbi u raznim organizacijama gdje je ostvario 5 pobjeda i 1 poraz. Debi u UFC-u je imao krajem 2015.g. kada je nokautirao Barbosu de Oliveiru. Nakon toga odradio je još 5 borbi gdje je ostvario pobjede među kojim su pobjede nad Arlovskim i legendom borilačkog sporta Alistaira Overeema. To mu je donijelo priliku za naslov protiv Stipe ali znamo kako je to završilo. Danas Ngannou kaže da nije bio spreman za taj susret, pogotovo psihički jer nikada nije bio pod tolikim pritiskom, izrazito medija te da je jedva čekao da borba završi. Nakon toga poraza doživio je još jedan neočekivani poraz od Derricka Lewisa gdje su se vidjeli posljedice poraza od Miočića. Ngannou je u taj dvoboj ušao preplašeno, izbjegavao je borbu a nije zadavao puno udaraca. Nakon tog poraza počeo je raditi sa trenerom Nicksickom koji ga je preporodio u napravio puno boljeg borca nego što je bio ranije. To se odmah vidjelo u narednim borbama koje je završavao nokautima u prvoj rundi. Točnije bile su mu potrebne 162 sekunde da nokautira Blaydesa, Velasqueza, dos Santosa i Rozenstruika. Ngannou je od 15 pobjeda 11 završavao nokautom  gdje je do izražaja dolazila njegova snaga i fizičke sposobnosti. Zadaje 2.33 udaraca u minuti, prima oko 2 udarca u minuti te ima vrlo dobrih 71 % obrane od rušanje.


Iako je Ngannou prikazan kao razoran udarač koji svoje protivnike samo nokautira, zanimljiv je podatak da Stipe Miočić ima veći postotak nokauta nego Kamerunac, 75% naspram 71%. Usto Stipe je puno bolji hrvač koji se odlično snalazi u parteru gdje često dovršava svoje protivnike.. Ngannou je sazrio u posljednje 3 godine koliko je prošlo od njihove posljednje borbe gdje je još više poboljšao svoje performanse. Iako se u zadnjim borbama nije moglo vidjeti kako se snalazi nakon rušenja, vjerujemo da je dosta radio na tom načinu borbe. Stipe ne mora daleko gledati i treba samo ponoviti recept iz prve borbe, a to je izbjegavanje teških udaraca, zadavanje velikog broja udaraca te umaranje protivnika na parteru ili klinču. Iako je Stipe tri godine stariji, možemo reći i da je 3 godine iskusniji, pametniji i još bolji borac. Puno je tehnički bolji borac sa čišćim udarcima od Kamerunca koji često „baca“ dugačke i divlje udarce na koje nalijeću protivnici. Očekujemo da će Stipe uspjeti u svojim naumima da navuče Ngannou na njegov način borbe gdje će ga svojom snagom ali i inteligencijom poraziti kao i u prvom susretu. Iako kladionice godinama nisu sklone Miočiću, za nas nema dvojbe, rezultat može biti samo jedan, a to je Miočić. Prognoza borbe je pobjeda najboljeg teškaša u povijesti UFC-a i još jedna obrana u nizu (2.10 – unibet). Ulog 4/10. TipBy:mma.

Miočić S. - Ngannou F. Tip Dana