subota, 15. svibnja 2021.

Oliveira C. – Chandler M. Tip Dana

Glavna borba večeri na UFC 262 koji će se održati u Toyota Centru u Houstonu, borba je za upražnjeno mjesto prvaka lake kategorije. Nakon odluke Nurmagomedova da se povuče iz borbi prije 7 mjeseci, vodstvo UFC-a se nadalo da će promijeniti svoju odluku i nastaviti svoju karijeru u oktagonu. To se nije dogodilo tako da ćemo novog prvaka dobiti u Brazilcu Charles Oliveiri ili domaćem borcu Michael Chandleru.


Brazilac Oliveira je odrastao u UFC-u jer je još kao 20-godišnjak pristupio ovoj organizaciji. Prije UFC-a imao je 12 borbi, i svih 12 pobjeda, a debi je imao 2010.g. kada je pobijedio Elkinsa prisilnom predajom odnosno prekidom. Nakon toga uslijedili su različiti rezultati gdje su se izmjenjivali pobjede, porazi čak je imao i jednu neodlučenu borbu. Mijenjao je kategorije tako da je nastupao od pero lake do poluteške kategorije. Ustalio se u lakoj kategoriji gdje je stigao do prvog svog meča za naslov prvaka nakon 28 borbi u UFC-u. Nakon što je krajem 2017.g. poražen od Feldera što mu je bio 4. poraz u 6 borbi, krenula je njegova pobjednička serija. Trenutno je neporažen u posljednjih 8 borbi gdje treba izdvojiti borbe protiv Fergusona i Leea. Oliveira je odličan borac u parteru, ima najviše prekida u UFC-u (14) ali dobro se snalazi i u stojci gdje zna zadati ubojite udarce nogama i rukama. Ima odličnu obranu brazilskom Jiu-Jitsu s kojom ostvaruje prednost nad suparnicima. Najviše poraza je doživio nokautom na što će morati obratiti pažnju protiv Chandlera.


Chandler je već u svom drugom nastupu u UFC-u došao do prilike za naslov prvaka. Nije bez opravdanog razloga ali mnogi su očekivali da će svoje ponovljene šanse dobiti McGregor, Poirier, Gathje. Chandler je godinama nastupao u Bellatoru gdje je bio višestruki prvak i vodio odlične borbe pa možemo reći da je prekaljeni borac i prvak. Debi u UFC-u je imao prije nekoliko mjeseci odnosno krajem siječnja kada je ekspresno pobijedio Hookera nokautom u prvoj rundi. Iako je vrstan hrvač još iz školskih dana, Chandler je svoje protivnike većinom nokautirao jer od 22-je pobjeda, 10 je završavao nokautom čime je pokazao da ima dobru boksačku vještinu. Chandler zadaje oko 4 udarca u minuti sa 49% točnošću odnosno možemo reći da svaki drugi udarac sjedne u protivnika. Obrana od udaraca mu je također oko 50% dok se dobro snalazi u obrani od rušenja koja je čak 80%. Iako je mnoge pobjede ostvario svojom agresivnošću, to mu je u nekim mečevima bila i slabost koju su protivnici iskorištavali.


Pred nama je jedna od zanimljivijih i izjednačenijih borbi u posljednje vrijeme gdje ćemo vidjeti sraz različitih stilova. Oliveira je vrhunski parteraš sa najvećim brojem prekid dok je Chandler vrhunski hrvač sa ubojitim udarcima. Ovo će biti borba na 5 rundo koje Oliveira još nije imao u karijeri dok je Chandler odradio 5 takvih borbi. Prednost Oliveire je veliko iskustvo u UFC-u  i napredak u posljednje vrijeme gdje je poboljšao svoju kickboks tehniku. Mana Chandlera je što se ne prilagođava borbi nego se drži svog plana a to je samo napad i napad. Vrlo je teško odabrati pobjednika ali više naginjemo Brazilcu Oliveiri i njegovoj strašnom rekordu što se tiče prekida. Isto očekujemo i u ovoj borbi tako da je prognoza pobjeda Oliveire prekidom odnosno prvi poraz Chandlera prislinom predajom (2.20 – bet365). Ulog 4/10. TipBy:mma.

Oliveira C. - Chandler M. Tip Dana